Ben jij een 'Beyoncé' of een 'Ed Sheeran'? - Podiumpresentatie voor sprekers

Ben jij een introverte of een extraverte performer?

In dit blog wil ik jullie meenemen in de wondere wereld van podiumpresentatie en de verschillende manieren waarop je jezelf kunt presenteren, zodat jij bij de volgende presentatie vol zelfvertrouwen het podium opgaat. Ik focus me vandaag op twee vormen, namelijk een extraverte of introverte podiumpresentatie. 

 

Voordat we hier induiken is het goed om te beseffen dat een introverte presentatievorm niet per definitie hetzelfde is als een introverte persoonlijkheid hebben. Er zijn ontzettend veel artiesten en sprekers die voor een introverte performance kiezen, maar buiten het podium om niet introvert zijn. 

Extravert

Als je een extraverte performer bent binnen de podiumkunsten dan betekent dit dat je het publiek heel actief probeert te betrekken bij je verhaal. Dit doe je door misschien wat uitbundiger te zijn, eventueel publieksparticipatie in te voegen (“klap allemaal lekker mee!”) en door geen doekjes te winden om je boodschap. Je probeert je verhaal naar het publiek toe te brengen, zonder dat zij daar zelf actief moeite voor hoeven doen. Je ‘forceert’ als het ware een connectie met je luisteraar en een belangrijk onderdeel van je presentatie is mensen pleasen.

 

Daar komt ook bij dat je, naast je eigen voorkomen, vaak kiest voor opvallendere presentatievormen en meer aandacht besteedt aan de uitstraling van de omgeving.

 

Binnen de muziek zou je bij een extraverte performer kunnen denken aan iemand als Beyoncé of Freddy Mercury. Beiden behoorlijk uitbundig op het podium, de show is vaak van minuut tot minuut uitgedacht, er is veel interactie met het publiek en de optredens zijn voornamelijk bedoeld om te overweldigen en een goed gevoel te geven. Toch blijft er vaak bij een extraverte performance een zekere afstand voelbaar tot de artiest, wat het verlangen om dichtbij te komen juist versterkt. Degene op het podium wordt op een voetstuk geplaatst en het publiek mag toekijken en genieten. 

Introvert

Een introverte performance heeft vaak een iets meer ingetogen sfeer, waarbij het verhaal (of de muziek) op zichzelf al intrigerend genoeg is voor het publiek. Je hoeft niet alles uit de kast te halen om je publiek te overtuigen, maar het publiek raakt gefascineerd door je woorden, de spanningsboog en de inhoud van je boodschap. Deze manier van presenteren heeft een bepaald soort aantrekkingskracht en zorgt ervoor dat het publiek aan je lippen hangt. Je hebt geen toeters en bellen nodig om de aandacht te trekken, dus vaak herken je deze presentatievorm aan de sobere uitstraling. 

 

Ed Sheeran, John Mayer en Amy Winehouse zijn artiesten die vaak een introverte performance geven (of gaven in het geval van Amy). Het belangrijkste onderdeel van hun optreden is de muziek, dus de boodschap. Als je het hebt over een sobere uitstraling is Ed Sheeran daar een goed voorbeeld van; hij deed recent een solotour langs stadions en grote concertzalen met alleen een gitaar en een loopstation (waarmee je live laagjes muziek over elkaar heen kunt opnemen). Er is dus niets op het podium te zien dat kan afleiden van Ed en zijn muziek. Amy Winehouse had er wel een handje van zich mooi uit te dossen en aandacht te besteden aan het decor, maar tijdens het optreden was zij alleen maar bezig met musiceren en niet met het pleasen van anderen. Dit zorgde ervoor dat ze een zweem van mysterie om zich heen had hangen die zelfs tot ver na haar overlijden voelbaar is, en die aantrekkingskracht is nog lang niet uitgewerkt. 

Hoe kun jij dit toepassen in je presentaties?

Beide presentatievormen zijn natuurlijk uitersten en negen van de tien keer kom je ergens in het midden uit of wissel je introvert en extravert af. De grote vraag is natuurlijk hoe je dit op jezelf als spreker kunt toepassen? Welke elementen werken voor jou het beste? Dat is een kwestie van uitproberen. Wie weet schuilt er in jou wel een podiumbeest dat je met een extraverte presentatie loslaat uit zijn kooi. Of misschien ben jij altijd veel te veel bezig geweest met de omlijsting van je verhaal in plaats van de inhoud zelf. 

 

Hieronder een lijstje met tips voor een extraverte of introverte presentatie.

EXTRAVERT


Tip 1

  • Doe onderzoek naar je luisteraar. Je wilt een extraverte presentatie geven en daarmee zeg je dus eigenlijk dat je het publiek wilt pleasen. Neem de tijd om te ontdekken wie je publiek is, wat hen bezighoudt en waar ze hun tijd aan besteden. Dan kun je de vorm van je presentatie hier op aanpassen en heb je de grootste kans het gehoopte resultaat te behalen. 

 

Tip 2

  • Laat je handen spreken. Probeer eens tijdens de volgende vergadering ieder punt kracht bij te zetten door je handen te gebruiken. Extraverte sprekers gebruiken hun hele lichaam om de boodschap te verduidelijken. Dit kan in het begin heel onnatuurlijk voelen, maar als je het vaak genoeg doet wordt het vanzelfsprekend. 

 

Tip 3

  • Spreek luid genoeg en articuleer duidelijk. Heb je van jezelf een zachte stem? Dan kun je stemoefeningen doen om luider te leren spreken. Werk aan je ademhaling en de ondersteuning van je adem en probeer zonder ademruis te spreken. 

 

Tip 4

  • Wees enthousiast. Dit lijkt een inkoppertje, maar we vergeten vaak enthousiast te zijn. Zorg dat het onderwerp waarover je vertelt of het verhaal dat je er omheen hebt gemaakt zodanig leuk is dat je zin hebt om het aan anderen te vertellen. Er is niets aanstekelijker dan naar iemand kijken die sprankelt van enthousiasme. Als het onderwerp op zichzelf niet zo boeiend is, maak er dan wat leuks van, zodat je het toch met enthousiasme kunt vertellen. 

 

Tip 5

  • Besteed aandacht aan je uiterlijk en de omgeving. Als je publiek binnenkomt wil je direct de juiste sfeer zetten. Dit doe je door bijvoorbeeld de aankleding van de ruimte aan te laten sluiten bij je verhaal en je kleding goed uit te kiezen. Maar niet alleen dat. Wist je dat de manier waarop je de stoelen opstelt in de ruimte ook al een bepaalde sfeer geeft? Zet je ze in een halve cirkel om je heen, dan nodig je mensen uit dichtbij te komen en creëer je een intieme sfeer. Zet je ze in rijen achter elkaar neer dan voelt dat meer als een college-achtige setting, waarbij mensen passief luisteren. In mijn blog over stoelopstellingen lees je daar meer over. 

INTROVERT


Tip 1

  • Je verhaal is de basis bij een introverte performance. Het moet intrigerend, interessant en misschien zelfs spannend of ontroerend zijn. Ga er dus lekker voor zitten, laat je creativiteit de vrije loop en lees je in over storytelling, bijvoorbeeld door dit blog van mijn collega Merit te lezen. 

 

Tip 2

  • Om het publiek naar je toe te trekken moet je zorgen voor een goede balans tussen spanning en ontspanning. Zonder spanning is er geen ontspanning en andersom. Dit heeft te maken met focus. Hoe meer jij je focust op het verhaal en de inhoud (en het ook echt beleeft), hoe beter mensen mee kunnen gaan in jouw energie. Je zult zien dat mensen snel op jouw golflengte zitten en je ze mee kan nemen in een achtbaan van spanning en ontspanning. 

 

Tip 3

  • Een introverte presentatie werkt alleen als er weinig afleiding is. Zorg dus voor een neutrale omgeving, geen afleidende attributen of powerpointslides en draag geen extravagante kleding. Wees je er ook bewust van dat de klank en luidheid van je stem van invloed is op de focus van je luisteraar. Heb je een karakteristieke klank die direct opvalt? Dan kan het zijn dat het eerste deel van je verhaal verloren gaat, omdat men de tijd nodig heeft te wennen aan je stem. Spreek je zacht en kunnen mensen je niet goed verstaan, dan komt je verhaal vanzelfsprekend niet aan bij de deelnemers. In mijn coachingsessies werk ik vaak eerst aan het ontdekken van de mogelijkheden van je stem, omdat dit zo belangrijk is voor een geslaagde presentatie. 

 

Tip 4

  • Zoek naar een authentieke manier om jezelf te presenteren. Bij een introverte performance wil je publiek graag luisteren naar een oprecht persoon met verhalen waar zij zich mee kunnen identificeren. Een rol spelen of een masker opzetten hoort meer bij een extraverte performance.

 

Tip 5

  • Hou rekening met de groepsgrootte. Een introverte presentatievorm is makkelijker te bereiken als je een kleine groep mensen voor je hebt en je niet door een microfoon hoeft te spreken. Hoe groter je publiek hoe meer technieken je nodig hebt uit de extraverte performance. Als je de mensen achterin de zaal ook wilt bereiken zul je de focus toch wat meer op het publiek moeten richten en misschien moet je ook wel je bewegingen vergroten, zodat zij jouw lichaamstaal kunnen zien. Dit betekent natuurlijk niet dat je meteen all the way moet gaan met je presentatie, je kunt het nog steeds sober houden en je boodschap het belangrijkst maken.

Aan de slag!

Nu is het tijd om op onderzoek uit te gaan. Welke presentatievorm spreekt jou het meeste aan? Hoe zou je de twee misschien kunnen combineren? En waar reageert je publiek het beste op? Hopelijk kun je met deze tips een waanzinnige presentatie neerzetten die helemaal past bij de situatie!

 

Veel plezier!