Waarom Object Writing zo'n impact heeft

Om een interessante, pakkende en memorabele speech, presentatie of training te geven of een boeiende, meeslepende tekst te schrijven voor een blog of artikel, is creatief denken geen onnodige luxe. Maar: creatief denken is jammer genoeg geen knopje dat je even omzet. Vaak heb je tijd en ruimte nodig om je fantasie de vrije loop te laten en die tijd en ruimte is er niet altijd. Daarnaast wordt creativiteit door velen gezien als een abstracte gave ("Je bent creatief of je bent het niet"). 

 

Toch is creatief denken te trainen en de tip die ik je vandaag wil meegeven gaat over 'object writing', ofwel: schrijven over een object. Dit is een oefening die je voor allerlei doeleinden kunt inzetten: je vocabulaire vergroten, het creatieve gedeelte van je hersenen prikkelen, op nieuwe ideeën komen, ga zo maar door. 'Object writing' wordt vaak gelinkt aan creatief schrijven, maar het gaat verder dan dat: het stimuleert creatief denken, wat je kunt inzetten in een heel scala aan werkzaamheden, waaronder spreken voor een groep.

 

HOE WERKT OBJECT WRITING?

 

De essentie van de oefening is eenvoudig. Kies een object, pak pen en papier en schrijf over dat object. Het maakt niet uit waarover je schrijft, het gaat om het aanwakkeren van je creatieve geest. Je kunt geen balletje aan het rollen krijgen als er geen balletje is. De eerste stap is: schrijven, over iets, wat dan ook. 

 

Als je een onderwerp gekozen hebt, is het belangrijk om te weten dat het niet nodig is om alleen maar over dat onderwerp te schrijven. Het omschrijven van je koffiepot zal niet lang inspirerend werken. De truc is om de koffiepot te gaan associeren met andere dingen: de koffiepot bij je oma, de koekjes die je daarbij kreeg, de spelletjes die je speelde in de achtertuin, de wandelingen die jullie maakten door het dorp... Deze associaties zijn gelinkt aan je herinneringen en dit is een belangrijke verbinding. Ik leg straks uit waarom! 

De regel is dus: er zijn geen regels. Vlieg van de koffiepot naar een paraplu naar een vakantie in Frankrijk naar...

Dat gezegd hebbende zijn er een aantal heel essentiële richtlijnen die 'object writing' de waarde geven die het kan hebben. De belangrijkste die ik wil noemen is het gebruiken van je zintuigen. Beschrijf niet alleen wat je ziet, maar ook wat je voelt, ruikt, hoort, proeft. Beschrijf hoe JIJ je voelt terwijl je oma koffie inschenkt of tijdens die vakantie in Frankrijk. Hoe reageert je lijf als je de heuvel oprent? Hoe voel je je na die wandeling door het dorp?

 

DE RESULTATEN VAN OBJECT WRITING

 

Er zijn twee heel goede redenen waarom het inzetten van je herinneringen én het gebruiken van je zintuigen zo zinvol zijn. 

 

De eerste reden is voor jezelf. Als je begint met 'object writing', zul je zien dat het niet vanzelf gaat. Je bent op je pen aan het kauwen, je bent 'leeg' na twee of drie zinnen of je raakt snel afgeleid. Het duurt even voordat je in een flow komt. Het is belangrijk om te weten dat dat normaal is! Als je regelmatig aan 'object writing' doet zul je zien dat je steeds gemakkelijker in die felbegeerde flow raakt. Je maakt verbindingen aan in je hersenen die je sneller toestaan om bij je eigen zintuig-gebonden herinneringen te komen. En dít is het trainen van je creatief denken. Het is net als het oefenen van een muziekinstrument! 

Om daadwerkelijk iets uit object writing te halen is het van belang dat je dit écht met regelmaat doet (het liefst dagelijks) en dat je voor jezelf een tijdslimiet stelt. Probeer het eens een paar weken elke dag 10 minuten (niet meer, niet minder!), en je creatief denken zal op zijn kop gaan staan. 

 

De tweede reden om bezig te zijn met zintuig-gebonden herinneringen is je publiek. Jouw herinneringen en jouw ervaringen zijn uniek voor jou als persoon. Als je die goed weet te omschrijven, kun je als het ware jouw herinneringen planten in het hoofd van je luisteraar of lezer. De connectie die je daarmee aangaat is goud waard: dit is waar engagement op is gebaseerd. 

 

Ik daag je uit om deze oefening structureel een kans te geven en je ervaringen met ons te delen via LinkedIn, Instagram of via onze mail - we staan altijd open voor berichtjes en creatieve vondsten. 'Object writing' is een goede instapoefening om je creatief denken te trainen! Mijn laatste tip: doe de oefening in de ochtend. Dan staat je creatieve geest meteen aan voor de rest van de dag! 

 

Heel veel plezier en succes!

 

Merit