Wil je een krachtige presentatie geven of een voorleeswedstrijd winnen?

Door Desirée Coumans

 

Je verhaal klopt, je weet wat je wilt vertellen en je boodschap is helder, maar hoe breng je dit nu op een goede manier over op je luisteraar? Wat ik vaak zie gebeuren is dat sprekers hun geschreven verhaal van begin tot eind voordragen, alsof ze een voorleeswedstrijd moeten winnen. Of er wordt direct naar de laptop gegrepen om een Powerpoint presentatie te maken. 

 

Om je te helpen een passende presentatie te maken bij je verhaal heb ik hieronder een stappenplan voor je. 

 

Stap 1 - Tegen wie spreek je?

Onderzoek je publiek. Wie gaat er naar je luisteren? Zijn dat directieleden van een multinational of spreek je voor een groep studenten? Heb je een persoonlijke coachingsessie met een groepje van 5 of ben je uitgenodigd om op een conferentie te spreken voor 20.000 man? Weten wie je publiek is en op welke locatie je de presentatie gaat geven kan je helpen om keuzes te maken over je presentatievorm, tone of voice en je voorkomen. 

 

Stap 2 - Welke presentatievorm?

Bepaal of je een introverte of een extraverte presentatievorm wilt gebruiken. Dit heeft niets te maken met of je een introverte of extraverte persoonlijkheid hebt, maar het gaat puur om de manier waarop je jouw verhaal naar buiten brengt. Veel artiesten en sprekers zoeken naar de juiste vorm die past bij hun boodschap en bij het publiek. 

 

Bij een introverte vorm hou je de omlijsting sober en probeer je het publiek naar je toe te trekken door je verhaal intrigerend te maken en de spanning hoog te houden. Niets is belangrijker dan je boodschap en je hebt geen toeters en bellen nodig om de aandacht te trekken. Precies zoals Ed Sheeran dat deed tijdens zijn solotour, waarbij hij stadions vol publiek in zijn eentje toezong bewapend met alleen een gitaar een een loopstation (waarmee je live laagjes muziek over elkaar kunt opnemen). Hij had makkelijk kunnen kiezen voor een overweldigende show met vuurwerk en een grote band achter zich, maar toch koos hij voor de sobere aanpak, wat zijn optreden nog indrukwekkender maakte. 

 

Kies je voor extravert dan ben je er op uit om mensen te overtuigen, te pleasen en te overweldigen. Je trekt alles uit de kast om jouw boodschap op ze af te vuren en ze actief te betrekken bij je verhaal. Artiesten zoals Beyoncé snappen dit principe maar al te goed. Door de aankleding van de ruimte, de verrassingseffecten in de show en visuele prikkels hou je de aandacht van het publiek vast en ontkomen ze niet aan je boodschap. Dit kun je als spreker toepassen door aandacht te besteden aan je decor, je kleding, verrassingselementen in te bouwen in je verhaal of manier van spreken en door je presentatie net een beetje te overdrijven. In mijn blogpost over presentatievormen geef ik nog veel meer tips en uitleg over extravert en introvert presenteren. 

 

Stap 3 - Jouw eigen stempel

Als je weet welke presentatievorm je gaat gebruiken kun je gaan nadenken over de invulling van de performance. Wie ben je als je op het podium staat? Hoe wil je gezien worden en welke kleding hoort daar bij? Ga je staan of zitten? Wil je kunnen rondlopen of voel je je prettiger als je achter een lessenaar kunt staan? Hoe open je de presentatie? Met een anekdote, een grap, een statement? Gebruik je Powerpoint, een flip over of helemaal niets? 

 

Er is ontzettend veel om over na te denken. Te veel om in één blog uiteen te zetten, maar waarschijnlijk komen er op dit moment al andere ideeën in je hoofd. 

 

Stap 4 - Help, het gaat fout!

Tijdens het geven van je presentatie kunnen er natuurlijk onvoorziene dingen gebeuren, waardoor je misschien een black out krijgt of even afgeleid bent. Maak van tevoren een lijstje met dingen die mis zouden kunnen gaan, zodat je al die scenario’s al een keertje in je hoofd kunt doornemen. Wat doe je als je je tekst even vergeet? Hoe reageer je als iemand een heel moeilijke vraag stelt? Wat moet je doen als je merkt dat de microfoon niet aan is? Hoe activeer je publiek dat op hun telefoon aan het kijken is tijdens je presentatie? 

 

Allemaal scenario’s waar je veel beter mee om kunt gaan als je ze in je hoofd al een keertje hebt meegemaakt. Dit maakt je zelfverzekerder. Onthoud ook dat er bijna altijd wel iets gebeurt dat je niet hebt gepland en dat is ook helemaal niet erg. 

 

Stap 5 - Try out

De try out. In de muziek- en theaterwereld is het heel gebruikelijk om je show eerst eens te proberen voor een select groepje mensen. Vaak gebeurt dit al halverwege het maakproces om feedback te krijgen en met die feedback weer verder te kunnen. Waarom doen we dit niet als we een presentatie moeten geven? Vraag collega’s, vrienden en familie eens of je een uurtje van hun tijd mag gebruiken om je presentatie te testen, waarna zij opbouwende kritiek kunnen geven om je verhaal en voorkomen nóg beter te maken. Je bouwt hiermee ook zelfvertrouwen op en zoals iedereen weet; oefening baart kunst. 

 

Heel veel succes met het voorbereiden van je presentatie!


Wil je meer de diepte in en hulp bij het voorbereiden van je presentatie? Performance- en stemcoach Desirée staat voor je klaar om de artiest in je naar boven te halen! Kijk bij persoonlijke coaching voor meer informatie.